Czasem, gdy mamy ochotę na coś pysznego warto sięgnąć po egzotyczne owoce: kokosy, banany, kiwi, passiflorę, granat, ananasa czy mango. Są nie tylko pyszne, ale i przywodzą na myśl wszystkie te kraje, w których byliśmy lub do których chcemy dopiero pojechać. Pachną egzotyką i są naprawdę smaczne, a do tego niskokaloryczne. Bo zamiast jeść czekoladę lepiej naprawdę zjeść trochę owoców. Przykładem czegoś, czym możemy zastąpić zwykły deser jest choćby Mango lassi.
To napój, który serwuje się w Indiach, ale nie tylko. Jego podstawą jest oczywiście jest mango, ale dodaje się do niego także niezwykle gęsty jogurt oraz trochę miodu. Połączenie jest obłędne i bardzo zdrowe. Gdy marzy nam się egzotyczny deser, jak w Tajlandii czy Indonezji, warto wykorzystać do niego mleko kokosowe. Na jego bazie możemy zrobić bardzo wiele słodkich, smacznych przekąsek, które idealnie zastąpią nam ciasto czekoladowe, lody (do produkcji których można wykorzystać automat do lodów) czy owocowe galaretki, szarlotkę czy posypane cukrem kruche ciasteczka.