Pierogi leniwe świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, na przykład uzupełniające zaserwowaną zupę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tą pyszną wersję klusek można podać również na podwieczorek. Pozwolą ci wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, chociaż można je przyrządzić także w wersji pozbawionej tych warzyw. Podstawowym składnikiem leniwych pierogów jest tłusty lub półtłusty twaróg, wymieszany z ziemniakami w proporcji jeden do jeden. Do całości dodajemy jajko i przyprawiamy cukrem oraz solą. Ciasto powinno zostać wyrobione na gładką masę, więc niektórzy zalecają przeciśnięcie ugotowanych ziemniaków przez specjalną praskę.
Można je również dokładnie rozdrobnić za pomocą widelca, jednak jest to zadanie dosyć pracochłonne. Jeśli masa wychodzi za rzadka, można dodać do niej odrobinę mąki. Wyrobione ciasto rolujemy w wałeczki i wycinamy na kształt podobny do kopytek. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż do wypłynięcia, a nawet chwilę dłużej. Uważaj jednak, by ich nie rozgotować. Najpopularniejsze jest serwowanie leniwych pierogów z cynamonem i cukrem.
Można je jednak podawać także ze słodką lub kwaśną śmietaną czy rozpuszczonym masłem.