Cynamon, imbir, anyż i inne przyprawy do ciast i deserów
ocet jabłkowy
Nadchodzi jesień, a później zima. To czas, kiedy robimy absolutnie wszystko żeby się rozgrzać i żeby sprawić, aby nam było przyjemnie.
Odwiedzamy więc kawiarnie i restauracje, a także same w domu robimy ciasta, aromatyczne desery i kawy, które są idealne na tę porę roku. W sieci bardzo znanych amerykańskich kawiarni wraz z późną jesienią pojawia się specjalny, zimowy asortyment.
Możemy więc wypić kawę piernikową, kawę z cynamonem czy imbirem a także do tego specjalne ciastka, które dostarczą nam odpowiednią ilość kalorii niezbędnych do zmierzenia się z chłodem na dworze. W Polsce także popularne są pierniczki i tego typu przyprawy.
Pierniczki robi się wcześniej, przed świętami, odkłada się później na kilka tygodni, żeby zmiękły a potem dekoruje. Mają piękne kształty kojarzące się z Bożym Narodzeniem i są smaczne.
Bardzo popularną przyprawą, którą w Polsce wykorzystuje się do ciast w tym okresie jest anyż. Jego wyjątkowy, oryginalny smak urozmaica wypieki.