Gotowanie, gotowanie i smakowanie
Kuchnia to przecież nie tylko menu, określone po przez tradycję danego regionu świata, kraju, czy też, w aspekcie bardziej minimalistycznym, okręgu danego miasta. Oczywiście to właśnie położenie geograficzne oraz aspekty historyczne wpłynęły na ukształtowanie smaków i zwyczajów ludzi tam mieszkających. Stały się determinantą działań, także w aspekcie kulinarnym.
Czy to dobrze, czy też może źle? Odpowiedź na to pytanie nie jest chyba trudna, możliwe jednak, że jest tendencyjna, po mimo wszystko wydaje się właściwym stwierdzenie, że dobrze, iż mamy kuchnię różnorodną a nie tylko zamkniętą w określone ramy. Obojętnie, w jaki region naszego kraju się udamy, możemy spotkać tam potrawy charakterystyczne dla tego miejsca, które, jak się okazuje, właśnie tam najlepiej smakują. Jeździmy, zwiedzamy, nie tylko nasz kraj, ale także i świat, smakujemy i odkrywamy nowości, delektujemy się i pragniemy na tak zwane własne podwórko, czyli do kuchni w naszym domu, przenieść troszkę tej inności, tej nowości i świeżości.
Staramy się posiąść wiedzę pozwalającą nam na przygotowane takowych potraw, i to staje się naszym celem.