Pierogi z owocem
W Polsce pierogi z różnorakimi farszami cieszą się ogromną sławą. Te nadziewane kapustą i grzybami są tradycyjną potrawą wigilijną, a te przygotowywane z mięsem mogą stanowić wspaniałe danie obiadowe.
W sezonie letnim bardzo chętnie przygotowujemy jednak też lżejszą wersję pierogów i wypełniamy ich wnętrza owocami. Tak przyrządzone świetnie sprawdzą się w formie podwieczorku.
Ciasto pierogowe jest bardzo proste i tanie w wykonaniu, bo składa się przede wszystkim z mąki i wody. Do kilograma mąki należy dodać tylko dwa jajka, dokładnie posiekać, a następnie powoli dolewać gorącą wodę.
Kiedy ciasto zacznie się wiązać, niektórzy zalecają dodanie odrobiny stopionego masła, jednak nie jest to absolutnie konieczne. Można też dodać niewielką ilość soli.
Następnie wyrabiamy ciasto, żeby stało się elastyczne, ale niezbyt twarde i zabieramy się do lepienia. We wnętrzu pieroga mogą znaleźć się twoje ulubione owoce! Dużą popularnością cieszą się tu rozdrobnione z cukrem jagody lub truskawki.
Warto jednak poeksperymentować i odnaleźć smak, który będzie najbardziej odpowiadał twoim domownikom. Od gustu zależy też sposób podania – mogą występować samodzielnie, pod pierzynką ze śmietany lub rozpuszczonego masła.