Placki ziemniaczane i nie tylko
Zetrzyj pięć ziemniaków, dodaj trzy łyżki mąki i dwa jajka. Dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnie z olejem nakładaj małe porcje ciasta i smaż z dwóch stron. Znany wszystkim przepis jest propozycją szybkiego obiadu.
Mowa oczywiście o plackach ziemniaczanych, które w tradycyjnej postaci znalazły zastosowanie w każdej kuchni. Dzisiaj wiele osób zapomina o ich istnieniu, dlatego warto zwrócić uwagę, że istnieje taki bardzo szybki sposób na ciepły posiłek.
Co więcej placki ziemniaczane niekoniecznie oznaczają wersję na słodko z cukrem, dżemem, czy śmietaną. Doskonałą propozycją jest podanie ich z warzywami, sosem, a także mięsnym gulaszem.
Niemniej jednak popularność cukinii, dyni, papryki czy bakłażana przyczynia się do powstania ciekawej alternatywy placków, gdzie zamiast ziemniaków wykorzystuje się któreś z wymienionych warzyw. Taka wersja placków to bardzo oryginalne zestawienie, które warto wypróbować przy najbliższej okazji.