Przepisy z „dziada pradziada”
ocet jabłkowy w proszku
Jak już zostało wspomniane, pierwszym kursem gotowania, jaki stawał się udziałem chyba wszystkich z nas, była nauka gotowania w naszych domach.
Wiele rodzin, posiadających własne zwyczaje i upodobania, nierzadko także w aspekcie kulinarnym, wyróżnia się dużą specyfiką.
Pojawiają się na ich stołach potrawy dla nich specyficzne, ulubione, będące na stałe wpisanymi w rodzinne menu, które przez lata dopracowywane osiągnęły specyficzny i charakterystyczny dla nich smak.
To właśnie na domowych kursach gotowania przyswajamy sobie umiejętność przyrządzania potraw, z którymi od dzieciństwa obcowaliśmy i których smaki uwielbiamy.
Nierzadko korzystamy z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które od zawsze są w każdej rodzinie i zachwycają ich członków.
Najbliższe otoczenie, smakujące rodzinne potrawy często pragnie także posiąść wiedzę dotyczącą ich przygotowania mimowolnie stając się uczestnikami rodzinnego kursu gotowania.
Czyż nie jest prawdą stwierdzenie, że każdy z nas w takowym kursie uczestniczył?.